Tuesday, July 14, 2009

Bihun istimewa dari negeri Jelapang Padi!






Minggu ini Jurnal Chef masih lagi di negeri Kedah Darul Aman. Lokasi utamanya adalah di Kilang Eka yang merupakan pembekal utama pasaran bihun di Malaysia..Selain berkesempatan melihat pembuatan bihun, team Jurnal Chef juga berkesempatan melihat pembuatan putu mayam di Sungai Ibur, Kedah.


Emm...tapi apa yang paling best adalah bila kami berkesempatan untuk merasa hidangan istimewa di Pak Long Sup Herba. Menunya tentulah Sup Herba Istimewa yang dicampurkan sekali dengan Tongkat Ali...



RESEPI BIHUN SUP HERBA



Bahan - bahannya

200 gram bihun
100 gram daging
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 inchi halia
1 tangkai daun tongkat ali
20 gram lada hitam (ditumbuk)
1 ketul rempah bunjut
2 helai daun pandan
3 ketul gula batu
1 liter air
3 sudu makan minyak masak
sedikit daun bawang
sedikit bawang goreng










5 comments:

  1. Pergh!!! my Favourite nih... pekena dgn air nira nipah lg...

    Tang mana tuh kedai dia...!!!

    ReplyDelete
  2. how do i get the address of bihun istimewa dari negeri jelapang padi?

    ReplyDelete
  3. emmm.....
    kalo dh bg kn bhn msk...
    bleh x bg kn sya cra2 nk mnyedia kn bihun sup herba niy...

    ReplyDelete
  4. kdai die kt Pak LOng sup herba di kedah darul aman...

    ReplyDelete
  5. pak long sup herba
    no 4 jln sedaka,
    kg batu 17,
    guar cempedak,
    alor star.

    ReplyDelete