Thursday, June 25, 2009

kueh teow la pulak...



Em...rasanya dah lama team Jurnal Chef tak masukkan info baru untuk blog kesayangan kami ni...tapi khas untuk tatapan peminat setia Jurnal Chef dan khas untuk siaran 27 Jun ini tentunya pada hari Sabtu, pukul 11.30 pagi di TV 1, kita orang nak kongsikan pengalaman kami dan sedikit info tentang kueh teow...Kalau korang nak tau bahan nak buat kueh teow ni menggunakan beras...beras hancur tau..dan sempat lah jugak kita orang melawat kilang pembuatan kueh teow yang dimiliki oleh pengusaha melayu..boleh tahan jugak besar kilang ni tau...selain melihat sendiri pembuatan kueh teow ni...Azrul dan Riz juga ambik peluang untuk merasa kueh teow th'ng atau senang kata kueh teow sup di Laksa Janggus, Balik Pulau...dan pada sebelah malamnya pulak kitaorang sempat lah jugak singgah merasa Char Kueh Teow di Sani Char Kueh Teow...tempatnya berhampiran Tokong Ular di Bayan Baru...jadi janganlah segan-segan untuk singgah di kedua-dua tempat makan tu kalau ke Pulau Pinang... Jangan lupa saksikan Jurnal Chef setiap Sabtu!

4 comments:

  1. how come xletak resipi skali? :(
    hehehe

    ReplyDelete
  2. EPISOD 6
    Menu 1
    Koay Teow Th’ng

    200gm koay teow
    500gm ayam
    fish ball
    fish cake
    1 biji sengkuang
    2 inci halia muda diketuk
    2 helai daun pandan
    50gm gula batu
    1 sudu makan lada putih
    1 sudu makan gula
    1 sudu makan garam
    1 ketul kiub pati ayam
    sedikit daun bawang

    untuk sambal
    5 biji bawang besar kisar & masak
    100gm cili kering


    Menu 2
    Char koay teow

    100gm koay teow
    1 senduk minyak masak
    100gm udang sedang
    2 senduk cili kisar
    1 senduk kicap cair
    2 sudu bawang putih kisar
    10gm taugeh
    1 biji telur
    sedikit isi kerang
    sedikit daun kuchai

    ReplyDelete
  3. koay teow ni jenama bumiputera...

    ReplyDelete