Emm...bulan Ogos menjelma lagi..kalau cakap pasal bulan Ogos mesti kita rakyat Malaysia akan kaitkan dengan sambutan kemerdekaan...tapi bulan Ogos bagi team Jurnal Chef maknanya kami kena cari bahan yang best untuk paparan pada bulan puasa nanti!
Oppss..lupa pulak topik utama kita...kalau cakap pasal mee...mesti yang paling masyarakat Malaysia tahu tak kira apa pun bangsa ialah mee kuning..so, untuk siaran 1 Ogos kami dah pun paparkan tentang pembuatan mee kuning dan resepi istimewanya...dari Pulau Langkawi pulak tu kami bawakan...Kalau cakap pasal Langkawi mesti terbayangkan keindahan alam kurniaan Tuhan di kawasan tersebut...kiranya Azrul dan team Jurnal Chef ni macam berat hati je masa tinggalkan Pulau Langkawi...Oklah khas untuk peminat Jurnal Chef, di sini kami kongsikan resepi mee gulung sizzling hasil ciptaan sendiri En. Alwi dari Restoran MRC di pekan Kuah...
Resepi Mee Gulung Sizzling
300 gram mee kuning
100 gram isi ayam
2 biji telur
100 gram udang
50 gram cendawan shitake
50 gram lobak merah
50 gram bunga kobis
50 gram kailan
1 keping bebola ikan
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu kicap
2 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk pati ayam
1 sudu lada sulah
3 sudu minyak
3 ulas bawang putih digoreng
3 ulas bawang putih dicincang
salam..
ReplyDeleteboleh x sya nak resepi mee rebus pulau langkawi dan cara mbuat mee kuning..
Boleh tak saya dapatkan resepi Laksa Nyonya Melaka from the latest episode. TQ
ReplyDeleteok..kami akan paparkan. selalulah menyemak di dalam blog kami ok..terima kasih kerana sudi melayari blog kami...
ReplyDeletebest ni mkn2..gud prog bros..
ReplyDeleteaku tgk templet u all best..so aku tiru utk blog aku gak la.. jgn marah yer..
http://smart-prosumer.blogspot.com/
em..ok je AL..hope u ada masa untuk menonton rancangan Jurnal Chef ni..setiap Sabtu, pukul 11.00 pagi sepanjang ramadhan ni k..n untuk siaran raya nanti dan seterusnya..thanx coz melayari blog kami..
ReplyDeleteBila saya nak dapat resepi yang saya minta ni. Tak sabar nak mencuba untuk berbuka puasa di bulan yang mulia ini. Thanks.
ReplyDeletepuan zuannesaila,
ReplyDeleteMaaf kerana lambat menyediakan resepi laksa nyonya seperti yang diminta. berikut adalah bahan-bahan untuk menyediakan laksa nyonya..
LAKSA NYONYA
200 gram cili kering
20 gram kunyit hidup
10 gram lengkuas
20 gram serai
10 gram belacan
100 gram bawang merah
10 gram buah keras
(semua bahan tersebut dikisar)
250 gram bihun
500 ml santan
1 liter air
3 sudu minyak masak
300 gram udang segar
100 gram isi kerang
10 keping tauhu kering
2 sudu teh stok ayam
2 sudu teh gula
2 sudu makan garam
200 gram taugeh
200 gram bebola ikan
50 gram cili merah
100 gram timun
3 tangkai daun kesum
RESEPI MEE NYONYA
300 gram mi kuning
3 ulas bawang putih
3 sudu taucu
200 gram udang segar
2 sudu stok ayam
200 gram taugeh
200 gram sawi
2 sudu sos tiram
2 sudu garam
SELAMAT MENCUBA....
Thanks untuk resepi Laksa Nyonya. What about dia punya cilli udang kering. Apakah bahan2nya dan bagaimana untuk membuatnya. Thanks again.
ReplyDelete