Oklah, untuk episod pertama di Sarawak sempena bulan puasa ni...kitaorang akan paparkan masakan-masakan tradisi yang ada di Sarawak ni...antaranya bubur pedas, sambal leyak dan botok-botok..
RESEPI BUBUR PEDAS SARAWAK
200 gram mumbu bubur pedas sarawak
70 gram isi ikan
50 gram isi udang
70 gram isi ayam
70 gram daging potong halus
100 gram kulit sapi (rebus & potong halus memanjang)
3 helai daun kunyit
20 gram daun sengkil
20 gram anak jagung
100 gram kacang panjang
50 gram kulat segar
50 gram kentang
50 gram kulat kering hitam
1 tin kulat butang
50 gram bawang merah
50 gram bawang putih
1 liter santan
3 batang serai
20 gram lengkuas
20 gram halia
5 gram cili kering
SAMBAL LEYAK
40 gram halia giling
20 gram ikan bilis giling
200 ml minyak masak
1 sudu teh garam
BOTOK - BOTOK
1 ekor terubuk masin
1/2 biji kelapa parut
10 gram kunyit segar
20 gram cili kering
2 inci lengkuas
3 inci halia
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
3 helai daun kunyit
4 helai daun mengkudu
3 batang serai
1 sudu teh garam (daun nipah muda & 2 batang lidi - untuk membungkus)
baru la best ader korg ber2
ReplyDeletebr meriah
selamat berpuasa
la..mana resepinyer bro?
ReplyDeletepape pn korang mmg slumber..
wa mmg 'suspek' lu la..hehehe
kipidap2...
Hehe...terima kasih atas pendapat korang yang memang membina tu..ha..untuk AL..kitaorang dah pun lampirkan resepi untuk edisi pertama di Sarawak..rajin-rajinlah mencuba resepi ni ok..
ReplyDeleteSaya inginkan resipi kek lapis Sarawak yang siarkan di TV1 pada 26 September 2009. Saya harap dapatkan resipi ini untuk mencubanya seperti mana yang di tunjukkan di TV1 26 September 2009. Saya harap dapat balasan dari Tuan. Ribuan terima kasih.
ReplyDelete