Monday, April 26, 2010

Jurnal Chef di Pulau Pinang!!!

Rasanya dah lama jugak Jurnal Chef tak update blog kami ni...Sebenarnya team Jurnal Chef baru je pulang dari Pulau Pinang..Memang seronok bila berada di Pulau Pinang ni sebab Pulau Pinang ni terkenal dengan syurga makanan kan...Istimewa untuk anda semua, paparan Jurnal Chef di Pulau Pinang akan memfokuskan menu-menu dari Baba & Nyonya, India Muslim dan masyarakat Melayu...Khas untuk ep.05 ni kami paparkan resepi dari kalangan masyarakat Baba & Nyonya atau Cina Peranakan...memang lain dari yang lain...

RESEPI PULUT TATAI
BAHAN-BAHANNYA :
700 gram beras pulut (Dicuci bersih dan direndam semalaman)
2 helai daun pandan
200 ml santan cair
400 ml pati santan
1 camca teh garam
2 camca besar bunga telang kering
3 camca besar air panas (untuk merendam bunga telang)
Daun pisang (mengalas tin)
BAHAN UNTUK MEMBUAT KAYA :
5 biji telur saiz A
250 gram gula halus
300 ml pati santan
2 helai daun pandan
50 gram gula halus (untuk membuat caramel)
RESEPI KUIH ANGKOO
BAHAN-BAHANNYA :
Doh untuk kulit Kuih Angkoo
400 gram tepung beras
150 gram ubi keledak (rebus hingga lembut - ambil isinya dan lecek)
4 camca besar gula
2 camca besar minyak
300 ml air
1/8 camca teh bahan pewarna
Bahan untuk membuat Inti Kuih Angkoo :
300 gram kacang hijau (cuci & rendam semalaman)
300 gram gula
2 helai daun pandan
4 camca besar minyak

9 comments:

  1. Wow thanx for the luvly recipe...My mum and i br je duk terigt kan dua2 kuih ni...hehe...nk kene try ni...keep up ur gud work...

    ReplyDelete
  2. oh ye ke eenzfm...so kami harap eenzfm and ur mum tak ketinggalan untuk menonton rancangan jurnal chef yang memaparkan 2 kuih ni pada 29 April 2010..episod di Pulau pinang agak berbeza dengan episod sebelumnya..jangan lupa menonton!

    ReplyDelete
  3. Hi JC i da tgk da...thanx for the recipe tapi cara membuat tu susah sikit nak cope...anyhow,cooking is a learning process kalu xtau i tny JC blk k...Im loving baba nyonya kueh...hehe...Cant wait for the next episode..

    ReplyDelete
  4. baru lepas nengok kat TV1 terus carik kat internet.Memang menarik care membuat kuih tradisional ni...kalau boleh letak gambar lagi menarik..pastu kat TV tu focus dekat sikit gambar kuih tu..lepas semua terhidang atas meja.Penat-penat buat kan elok lah di pamer kan sikit rupa paras kuih nye

    ReplyDelete
  5. Aa btl la splxjp...i ngn mak i pun ckp napa x nampak pn pulut tatai yg di buat...hehe..nampak u all mkn je...kecur liur...

    ReplyDelete
  6. Hehehe..mintak maaflah kat u all semua pasal kelemahan kami tu..kami tak nafikan memang ada sedikit kekurangan dari segi visualnya..tapi jangan risau kami akan perbaiki dari segi persembahan kami pada episod akan datang..terima kasih sebab menonton!!

    ReplyDelete
  7. Terima kasih la yek MawarQaseh sebab suka tengok rancangan ni...tapi kalau boleh Mawar bagilah komen sikit untuk kami memperbaiki mana-mana yang kurang dalam pengisian rancangan Jurnal Chef ni..Berikan komen atau pendapat tentang apa sahaja...pasal pengacara, masakan, pengisian cerita dan apa-apa sahaja ok!!!

    ReplyDelete