Monday, August 31, 2009

Nasi Goreng Dabai & Mee Rangup Tomato - hidangan alternatif berbuka puasa!



Riz dan Azrul masih lagi berada di Sarawak bumi kenyalang! Kali ini, kami berada di Damai Beach Resort, Santubong...Memang cantik tempat ni dan ada macam-macam aktiviti yang disediakan kepada pengunjung..bab makan pun best-best belaka.

Tapi istimewa untuk penonton Jurnal chef, di sini kami paparkan 2 resepi yang boleh dijadikan hidangan alternatif untuk berbuka puasa atau bersahur...dua-dua pun sesuai...


RESEPI NASI GORENG DABAI
1 pinggan nasi
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji telur
1 tangkai cili merah
20 gram kobis
10 gram sawi
50 gram sotong
50 gram udang
20 gram lobak merah
20 gram buah dabai jeruk
sedikit minyak masak



MI RANGUP TOMATO
200 gram Mee Kolok
100 gram sawi
1 biji tomato (di potong 4)
3 ekor udang
1 ekor sotong
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 tangkai cili merah
10 gram daun bawang
10 gram bawang goreng
2 sudu makan tepung jagung
1 biji bawang putih (di cincang halus)
250 ml air rebusan
minyak bijan (sedikit)
minyak masak (untuk menggoreng)
gula & garam secukup rasa

3 comments:

  1. suka tonton program u ols..
    nice recipe..
    nak try nasi goreng dabai..
    ehm...kat mana nak dpt buah dabai ye??

    ReplyDelete
  2. oh ye ke..thanx bayak-banyak Catz..buah dabai ni cuma ada kat Sarawak tau..and sekarang tengah musim dia..kat semenanjung memang susah sikit nak dapat..tapi memang sedap buah dabai ni..boleh di jadikan ulam juga. so, tengok program kami sabtu ni k, pukul 11.00 pagi di TV 1..

    ReplyDelete
  3. nk try gak r..............hehehe..nk resepi mi bandung blh???????????????????????????????????????????????????????????

    ReplyDelete