Wednesday, August 26, 2009

Edisi Khas Sarawak! puasa dan raya...

Akhirnya dapat jugak team Jurnal Chef menjejakkan kaki ke bumi Sarawak..kalau dalam episod sebelum-sebelum ni Riz dan Azrul berseorangan tapi kali ini khas untuk penonton setia Jurnal Chef...Azrul dan Riz kembali berdua..Em..baru best dua-dua adakan..


Oklah, untuk episod pertama di Sarawak sempena bulan puasa ni...kitaorang akan paparkan masakan-masakan tradisi yang ada di Sarawak ni...antaranya bubur pedas, sambal leyak dan botok-botok..

RESEPI BUBUR PEDAS SARAWAK

200 gram mumbu bubur pedas sarawak

70 gram isi ikan

50 gram isi udang

70 gram isi ayam

70 gram daging potong halus

100 gram kulit sapi (rebus & potong halus memanjang)

3 helai daun kunyit

20 gram daun sengkil

20 gram anak jagung

100 gram kacang panjang

50 gram kulat segar

50 gram kentang

50 gram kulat kering hitam

1 tin kulat butang

50 gram bawang merah

50 gram bawang putih

1 liter santan

3 batang serai

20 gram lengkuas

20 gram halia

5 gram cili kering

SAMBAL LEYAK

40 gram halia giling

20 gram ikan bilis giling

200 ml minyak masak

1 sudu teh garam

BOTOK - BOTOK

1 ekor terubuk masin

1/2 biji kelapa parut

10 gram kunyit segar

20 gram cili kering

2 inci lengkuas

3 inci halia

3 biji bawang merah

3 biji bawang putih

3 helai daun kunyit

4 helai daun mengkudu

3 batang serai

1 sudu teh garam (daun nipah muda & 2 batang lidi - untuk membungkus)


4 comments:

  1. baru la best ader korg ber2
    br meriah
    selamat berpuasa

    ReplyDelete
  2. la..mana resepinyer bro?
    pape pn korang mmg slumber..
    wa mmg 'suspek' lu la..hehehe
    kipidap2...

    ReplyDelete
  3. Hehe...terima kasih atas pendapat korang yang memang membina tu..ha..untuk AL..kitaorang dah pun lampirkan resepi untuk edisi pertama di Sarawak..rajin-rajinlah mencuba resepi ni ok..

    ReplyDelete
  4. Saya inginkan resipi kek lapis Sarawak yang siarkan di TV1 pada 26 September 2009. Saya harap dapatkan resipi ini untuk mencubanya seperti mana yang di tunjukkan di TV1 26 September 2009. Saya harap dapat balasan dari Tuan. Ribuan terima kasih.

    ReplyDelete