Monday, August 31, 2009

Nasi Goreng Dabai & Mee Rangup Tomato - hidangan alternatif berbuka puasa!



Riz dan Azrul masih lagi berada di Sarawak bumi kenyalang! Kali ini, kami berada di Damai Beach Resort, Santubong...Memang cantik tempat ni dan ada macam-macam aktiviti yang disediakan kepada pengunjung..bab makan pun best-best belaka.

Tapi istimewa untuk penonton Jurnal chef, di sini kami paparkan 2 resepi yang boleh dijadikan hidangan alternatif untuk berbuka puasa atau bersahur...dua-dua pun sesuai...


RESEPI NASI GORENG DABAI
1 pinggan nasi
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji telur
1 tangkai cili merah
20 gram kobis
10 gram sawi
50 gram sotong
50 gram udang
20 gram lobak merah
20 gram buah dabai jeruk
sedikit minyak masak



MI RANGUP TOMATO
200 gram Mee Kolok
100 gram sawi
1 biji tomato (di potong 4)
3 ekor udang
1 ekor sotong
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 tangkai cili merah
10 gram daun bawang
10 gram bawang goreng
2 sudu makan tepung jagung
1 biji bawang putih (di cincang halus)
250 ml air rebusan
minyak bijan (sedikit)
minyak masak (untuk menggoreng)
gula & garam secukup rasa

Wednesday, August 26, 2009

Edisi Khas Sarawak! puasa dan raya...

Akhirnya dapat jugak team Jurnal Chef menjejakkan kaki ke bumi Sarawak..kalau dalam episod sebelum-sebelum ni Riz dan Azrul berseorangan tapi kali ini khas untuk penonton setia Jurnal Chef...Azrul dan Riz kembali berdua..Em..baru best dua-dua adakan..


Oklah, untuk episod pertama di Sarawak sempena bulan puasa ni...kitaorang akan paparkan masakan-masakan tradisi yang ada di Sarawak ni...antaranya bubur pedas, sambal leyak dan botok-botok..

RESEPI BUBUR PEDAS SARAWAK

200 gram mumbu bubur pedas sarawak

70 gram isi ikan

50 gram isi udang

70 gram isi ayam

70 gram daging potong halus

100 gram kulit sapi (rebus & potong halus memanjang)

3 helai daun kunyit

20 gram daun sengkil

20 gram anak jagung

100 gram kacang panjang

50 gram kulat segar

50 gram kentang

50 gram kulat kering hitam

1 tin kulat butang

50 gram bawang merah

50 gram bawang putih

1 liter santan

3 batang serai

20 gram lengkuas

20 gram halia

5 gram cili kering

SAMBAL LEYAK

40 gram halia giling

20 gram ikan bilis giling

200 ml minyak masak

1 sudu teh garam

BOTOK - BOTOK

1 ekor terubuk masin

1/2 biji kelapa parut

10 gram kunyit segar

20 gram cili kering

2 inci lengkuas

3 inci halia

3 biji bawang merah

3 biji bawang putih

3 helai daun kunyit

4 helai daun mengkudu

3 batang serai

1 sudu teh garam (daun nipah muda & 2 batang lidi - untuk membungkus)


Saturday, August 1, 2009

Mee Kuning Pulau Langkawi!

Emm...bulan Ogos menjelma lagi..kalau cakap pasal bulan Ogos mesti kita rakyat Malaysia akan kaitkan dengan sambutan kemerdekaan...tapi bulan Ogos bagi team Jurnal Chef maknanya kami kena cari bahan yang best untuk paparan pada bulan puasa nanti!

Oppss..lupa pulak topik utama kita...kalau cakap pasal mee...mesti yang paling masyarakat Malaysia tahu tak kira apa pun bangsa ialah mee kuning..so, untuk siaran 1 Ogos kami dah pun paparkan tentang pembuatan mee kuning dan resepi istimewanya...dari Pulau Langkawi pulak tu kami bawakan...Kalau cakap pasal Langkawi mesti terbayangkan keindahan alam kurniaan Tuhan di kawasan tersebut...kiranya Azrul dan team Jurnal Chef ni macam berat hati je masa tinggalkan Pulau Langkawi...Oklah khas untuk peminat Jurnal Chef, di sini kami kongsikan resepi mee gulung sizzling hasil ciptaan sendiri En. Alwi dari Restoran MRC di pekan Kuah...





Resepi Mee Gulung Sizzling

300 gram mee kuning
100 gram isi ayam
2 biji telur
100 gram udang
50 gram cendawan shitake
50 gram lobak merah
50 gram bunga kobis
50 gram kailan
1 keping bebola ikan
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu kicap
2 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk pati ayam
1 sudu lada sulah
3 sudu minyak
3 ulas bawang putih digoreng
3 ulas bawang putih dicincang